Fie că e vorba de serbări școlare, sărbători, celebrarea Crăciunului și a Anului Nou sau de Zilele Comunei, evenimentele din comuna Șanț sunt strâns legate de tradițiile locului. Oamenii de aici își poartă costumele populare, realizate manual, cu multă mândrie.
Sfârșitul de an școlar este celebrat de către cei mici cu o serbare care pune în scenă un vechi obicei agrar: cununa grâului. Mici actori fac o clacă de seceriș, ca pe vremuri, cântând cântece populare, specific obiceiului.
În vechime, pe Valea Someşului Marem ocupaţa principală a oamenilor este cultivarea pământului, iar semănarea şi recoltarea grâului reprezenta o prioritate. Grâul era prima plantă cultivată și pentru că se cocea repede, trebuia secerat în 2-3 zile, ca să nu se scuture sau să dea ploile peste el.
Oamenii gospodari aveau nevoie de mână de lucru numeroasă, într-o singură zi, așa că se organiza o clacă, denumită „cununa grâului“. La clacă erau chemate fete și neveste harnice, care știau secera și cânta bine. Femeia gazdă obișnuia să meargă prin sat și se ruga de rude, prieteni și cunoscuți să-și lase fetele sau nepoatele la secerat. Aceasta muncă era o muncă voluntară, nu era plătită.