Deschiderea noului an școlar în comuna Șanț s-a defășurat într-un mod deosebit, luni, 10 septembrie 2018. Primarul Ioan Szabo a ales să acorde două titluri de cetățeni de onoare unor oameni care s-au născut, au copilărit și au făcut primii ani de școală în comuna Șanț. Prima zi de școală a fost un prilej de a da elevilor din comună un exemplu în ceea ce privește ascensiunea profesională a unor oameni care au pornit de jos și au ajuns să aibă cariere într-un oraș Universitar: conf. dr. Vasile Negrean, de la Spitalul CFR Cluj și col.rez. Leon Grapini, membru al Uniuniii Scriitorilor din România – absolvent al Liceului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu (1983) şi licenţiat al Facultăţii de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca (2001).
Cei doi cetățeni de onoare din comuna Șanț, alături de primarul Ioan Szabo, sunt reprezentanții unei generații care a urmat școala în vremuri în care nu exista transport școlar, încălzire centrală și noțiunile moderne de educație din ziua de azi. Copiii se trezeau și cu două-trei ore înainte de începerea cursurilor, pentru a parcurge pe jos drumul spre școală. Totuși, mulți dintre cei care au trecut prin aceste condiții de învățământ au ajuns să aibă o carieră împlinită, să fie prețuiți de o comunitate întreagă.
Ceremonia de acordare a celor două diplome de cetățeni de onoare a avut loc la Centrul Cultural „Dimitrie Gusti”, în fața celor aproape 600 de elevi care au pornit, îndrumați de părinți sau bunici, pe drumul unui nou an de școală.
Evenimentul a început cu o rugăciune oficiară de preoţii Ioan Grapini şi Vasile Ureche. Directorul şcolii, Daniel Zaharia Sasu, le-a spus bun venit elevilor și i-a asigurat că, și în acest an, școala le va oferi cele mai bune condiții de învățat. Șeful portului local de poliție, Vlad Boșca, a dat citire mesajului Poliției Române cu ocazia deschiderii anului școlar, adresând, totodată, un mesaj pentru părinți pe care i-a sfătuit să își educe copiii în ideea că polițiștii sunt prietenii lor, nu persoane de care să le fie frică.
Primarul Ioan Szabo le-a urat și el bune venit copiilor și părinților și a amintit, în cuvântatea sa, și despre condițiile de învățătură a copiilor din Republica Moldova, Limbenii Noi, comună înfrățită cu localitatea Șanț.
„Este un început de an școlar, un început de drum pentru voi copilașii. Cele mai multe emoții sunt în școli. Este un lucru deosebit pentru mine să începem anul cu o rugăciune, să începem cu Dumnezeu, pentru că el ne va călăuzi în noul an școlar. În vara aceast, iubiți copilași, am vizitat o școală din Republica Moldova, din Limbenii Noi. Am vărsat lacrimi atunci când ne-au întâmpinat copilașii din Republica Moldova, pentru că reușesc să facă att de multe cu atât de puține resurse. Am putu face o paralelă cu ceea ce avem noi la Șanț. Nu există grad de comparație pentru străduința lor, pentru dragostea pe care o au ei față de învățătură, față de carte”, a spus primarul Ioan Szabo.
Ioan Szabo și-a amintit și de perioada anilor de școală a generației sale.
„Avem în mijlocul nostru oameni de seamă, oameni care au învățat aici în comuna Șanț și au fost cei mai buni ambasadori ai acestei comune. De aceea, și voi, copilașilor, trebuie să mergeți mai departe, să dați dovadă de putere și spor la învățătură. Așa veți ajunge oameni mari, cei mai buni ambasadori ai comunei Șanț. Cel mai important lucru este atunci când șănțenii merg mai departe și ajung oameni de înaltă calitate, oameni cu caracter, oameni așezați și oameni care doresc să ducă mai departe străduința strămoșilor noștri.
Domnul Negrean este născut în ’60, domnul Leon în ’61 și eu în ’62. Ne cunoaștem foarte bine. Eu locuiam în satul Valea Mare, iar pe clasa a V-a trebuia să urmez Școala Generală de la Șanț. Noi cei din Valea Mare trebuia să venim pe jos, să învățăm la Șanț, împreună cu domnul doctor Negrean Vasile. Porneam la 6.00 sau la 6.30, ca să ajungem la 8.00. Încercam să venim puțin mai repede să jucăm și fotbal dimineața”, a spus primarul.
La eveniment a luat parte și omul de afaceri Emil Iugan, proprietarul MIS Grup. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre cei șapte ani de acasă, timp în care copiii trebuie să învețe supunerea față de părinți, apoi despre anii de școală, în care copiii învață ascultarea față de cadrele didactice. Emil Iugan a subliniat că atât părinții cât și învățătorii sau profesorii au responsabilitatea de a fi modele pentru copii.
Conf. dr. Vasile Negrean, de la Spitalul CFR Cluj s-a născut în satul Valea Mare din comuna Șanț unde a făcut și primii ani de școală. Autor a 25 de cărţi de medicină, este absolvent al Liceului Sanitar şi al Facultăţii de Medicină din Cluj.
Vasile Negrean este conferenţiar la Universitatea clujeană, unde predă la studenţii Facutăţii de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, dar şi la şcolile postliceale sanitare. Are o activitate bogată în cercetarea ştiinţifică medicală, cu cursuri postuniversitare în Paris şi Praga, competenţe în management sportiv şi în management sanitar. Este medic primar medicină internă, diabet zaharat şi boli de nutriţie şi unul dintre cei mai apreciaţi medici de la Spitalul clinic CF Cluj, deţinând inclusiv funcţia de director al Spitalului CF, director cercetare şi dezvoltarte şi membru în Consilul de Administraţie al Spitalului Clinic de Copii. Este şi absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Bogdan Vodă”.
Col.rez. Leon Grapini, membru al Uniuniii Scriitorilor din România este absolvent al Liceului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu (1983) şi licenţiat al Facultăţii de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca (2001). A lucrat în Garnizoanele Bistriţa şi Cluj-Napoca. Din 1997 şi până în 1998 a fost redactor, secretar de redacţie şi redactor şef la ziarul Orizont Militar. A publicat poeme, proză scurtă, romane, primind premiul Liviu Rebreanu pentru proză al USR – Filiala Cluj, în 2010.
Articol preluat de pe www.observatorbn.ro